VoF kontra Humanisterna som skeptikerorganisation

Här en redogörelse över VoF kontra ”Humansiterna” som skeptikerorganisation inlagt av okänd på VoF:s forum

”VoF kontra Humanisterna som skeptikerorganisation

Inläggav tonyf » lör 11 aug 2012, 02:00

JemyM: bra post. Man kan säga att det är en punkt endast (med olika applikationspunkter). Skillnaden mellan Humanisterna och VoF är att den förra är en hel livsåskådning medan den senare endast är en viss del (om än något oklart om exakt hur stor del). Men uppdelningen i två punkter tror jag ändå har relevans för diskussionen om rena versus vida skeptikerorganisationer.Nemesis: Humanisterna tar upp mer än sekulärt samhälle, t.ex. kritiskt/skeptiskt/vetensakpligt tänkande, och även ateism, new age, pseudomedicin etc. Problemet är med vilken intensitet, kunskap, styrka, bredd, uthållighet, tydlighet etc. I princip är Humansiterna en bredare organisation än VoF och det VoF tar upp en äkta delmängd av det Humanisterna tar upp. I praktiken, med avseende på hur resurser, intresse etc. fördelas är det kanske inte riktigt alltid så, utan i vissa fall kan VoF ett tag i praktiken den bredare organisationen. (Och sekulärt samhälle är i sin tur något mycket bredare än sekulär stat, och i vissa fall reducerar sig nästan Humanisternas tal till sekulär stat.) Sturmark själv tar upp det då och då, inte bara i böcker utan även i föredrag o.d. Men Humanisterna verkar ha blivit ganska nedslitna och delvis demoraliserade av den hårda och smutsiga striden med Svenska kyrkan och den närhörande Segelora smedja (eller det verkar åtminstone vara en plausibel förklaring (tentativ)), se den andra tråden jag länkade till ovan.”Ytterligare ett inlägg, men läs vidare själv på deras VoF:s forum

Nemesis skrev:Sen så skulle visserligen VoF vara onödigt utan pseudovetenskap och dylikt, men det VoF förespråkar, dvs vetenskap, skulle självfallet kunna stå å egna ben om inte dessa fanns. Så vet inte om Humanisterna har en mer positiv – eler mindre anti – filosofi än vad VoF har.

Nej inte nödvändigtvis. VoF vill inte bara bekämpa psudovetenskap (o.d., inte bara ren pseudovetenskap) utan också folkbilda om vetenskapens resultat och metod. Man skulle mycket väl kunna ha en situation där vetnskapen accepterades i samhället och det inte fanns någon psudovetenskap men där det ändå inte fanns kunskap om vetenskap annat än hos en liten minoritet av vetenskapssamhället själv”

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s