VoF-anhängar förföljer elöverkänsliga barn

Här har skolinspektionen gått på föräldrarnas linje och ålägger kommunen att åtgärda brister så att barnen kan gå i skolan igen. Det gäller alltså föräldrar som är rädda för wifistrålning.

Finns det någon forskning som stödjer att trådlösa nätverk har påverkan på människor? Om det inte finns, är det rimligt att en kommun måste anpassa sig efter folks villfarelser?

I över två år har ett syskonpar i sydöstra Sverige inte gått i skolan eftersom deras föräldrar hävdar att de inte tål strålningen från skolans trådlösa nätverk. Skolinspektionen menar att kommunen inte gjort tillräckligt för att förse barnen…
svd.se
GillaVisa fler reaktioner

Kommentera

Kommentarer
Mikael Härmä
Mikael Härmä Finns det någon del av Sverige som inte har någon typ av ”strålning”, 3G, 4G, wi-fi m.m.? Så med andra ord borde ju barnen inte kunna vara någonstans
Simon Eckerström Liedholm
Simon Eckerström Liedholm Det gäller även alla som inte lever i konstant mörker. Undrar om dessa föräldrar är emot all form av belysning också?
Jonas Myspunk
Jonas Myspunk Hans Nx det var strålning det pratades om. Solljus innehåller också ”strålning”
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Ljus och radiovågor är alltså båda elektromagnetisk strålning. Ljuset från solen har dokumenterat skadlig effekt. Det gäller inte radiostrålning.
Simon Eckerström Liedholm
Simon Eckerström Liedholm Mattias: ja det stämmer. Jag tänkte mer på lampor och solljus utan UV strålar (tex inomhus genom fönster etc)
Frank Laursen
Frank Laursen Mattias Davidsson … tjaa vad är då SAR? .. och varför rekommenderas det att använda headset istället för att hålla mobilen mot örat?
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Försiktighetsprincipen.
Frank Laursen

Frank Laursen människor, även barn i skolåldern, vittnar om så svåra symtom att de inte kan vistas i miljöer där Wifi används. Vanliga rapporterade symtom är koncentrationsproblem, yrsel, hudutslag, huvudvärk, hjärtproblem, minnesstörningar

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/…/wifi-och…/

Wifi sänder liksom mobiltelefoner och mobilmaster ut mikrovågsstrålning och…
stralskyddsstiftelsen.se
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Frank Laursen, den där källan är inget att lita på. Notorisk site för skrämselpropaganda
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Det finns alltså ingen känd koppling mellan de upplevda problemen och wifi. Det beror med stor sannolikhet på andra orsaker
Frank Laursen
Frank Laursen Ja jag upptäckte det … fel att länka till den källan
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Plux Stahre
Plux Stahre Men ffs skolinspektionen
Jonas Westerlund
Jonas Westerlund Nej, ingen studie med blindtester på drabbade har påvisat någon som helst effekt. Helt och hållet en psykologisk åkomma som behandlas inom psyksjukvården.
Först och främst så borde de borde koppla in socialmyndigheterna för att se till barnens behov.
Robert Vallentin
Robert Vallentin Förstår inte att de får ha vårdnaden om sina barn.
Johan Norberg
Johan Norberg Finns det andra villfarelser som man anpassar det offentliga efter? Passiv rökning utomhus?
Jonathan Henriksson
Jonathan Henriksson Hur menar du, villfarelser och passiv rökning?
Johan Norberg
Johan Norberg Det är ett förslag på villfarelse om du inte tolkade det så. Har du andra?
Simon Eckerström Liedholm
Simon Eckerström Liedholm Nu kanske passiv rökning utomhus inte är en risk vad gäller cancer etc, men i alla fall jag tycker att det luktar illa+irriterar luftvägar (hostar).
/Mvh astmatiker
Agneta Sodersten
Agneta Sodersten Många är vi som får svårt att andas nära rökare. Utomhus som inomhus.
Johan Norberg
Johan Norberg 1 det var ett förslag, inga som har andra förslag? 2 stå inte så nära då, i allmänhet ska man ju som rökade/indrypt i parfym/gödsel hålla sig en bit bort och längre bort i vinden men det ingår ju i allmänt hyfs.
Katarina Bergqwist
Katarina Bergqwist Den generella rökaren har inte allmänt hyfs, de tycker att deras FRIHET att röka går över andras RÄTTIGHET att andas (relativt frisk luft… Räcker gott och väl med avgaser och annan skit). Jag vet inte hur många gånger jag bett rökare att gå en bit boVisa mer
Jerker Andersson
Jerker Andersson Den generella rökaren är väldigt hänsynsfull och håller sin rök för sig själv, men dem ser du inte.
Katarina Bergqwist
Katarina Bergqwist Jag behöver inte se dem, jag känner lukten av dem när de har ”gått iväg en bit”. 😉
Jerker Andersson
Jerker Andersson De flesta är så hänsynsfulla att du inte känner dem heller.
Katarina Bergqwist
Katarina Bergqwist Ungefär 10% av Sveriges befolkning är rökare. Med tanke på hur många rökare jag möter på stan jämfört med hur många som inte röker (åtminstone inte vid det tillfället) som jag möter på stan så är jag ganska säker på att min uppskattning att den generelVisa mer
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Jonathan Henriksson
Jonathan Henriksson Nu har jag endast läst om detta i en annan tidning men. Skolinspektionens beslut grundade väl sig mer på att skolan inte gjort tillräckligt för att barnen skulle få undervisning, och inte just att göra skolan wifi-fri som enda lösning. Typ mer åt dialog/medlingshållet för att lösa föräldrarnas problem.
Dölj 11 svar
Anders Karlsson
Anders Karlsson Men vad finns det att medla om? Barnen har väl skolplikt? Skicka dom till skolan då, för höge farao! Ska vi ”medla” om sådana självklarheter? Har inte skolan bättre saker för sig? Det är ju föräldrarna som kräver en Wifi-fri zon?
Tony Gahlin
Tony Gahlin Skolan har ett oerhört stort ansvar för att försäkra att barn får sitt behov av skolgång tillgodosett i form av anpassning och hur den dagliga verksamheten bedrivs. Mycket längre än vad man kan tycka är rimligt ibland.
Jonathan Henriksson
Jonathan Henriksson Jo men vad händer då? Jag är rätt säker på att det kan lösas utan direkt konflikt med föräldrarna. Även om föräldrarna är problemet här, så kan ju barnen firtfarande visa symptom sen att de inte beror på wifi gör inte saken bättre för barnen. Fokus börVisa mer
Tony Gahlin
Tony Gahlin Det är inte skolans jobb att få dem att ändra uppfattning. Det ligger långt utanför deras mandat.
Jonathan Henriksson
Jonathan Henriksson Nej men det är kommunens plikt att de får undervisning. Att då tvinga föräldrarna kommer få motsatt effekt på barnen.
Tony Gahlin
Tony Gahlin Absolut, men sakfrågan gällde skolinspektionens beslut.
Niklas Öhrström

Niklas Öhrström Jag tycker nog att man bör utreda hur pass lämpliga dessa är som föräldrar. Ska man har vårdnad över barn om man hindrar dem att få undervisning?

Kan man bara lösa den frågan kommer resten att lösa sig av sig självt.

Tomas Andrén
Tomas Andrén Rör det inte skatter agerar samhället generell som en konflikträdd socialtant med fotriktiga glasögon.
Tony Gahlin
Tony Gahlin Tala för dig själv du och ge fan i att smutskasta mitt skrå Tomas Andrén
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Varning till Tomas Andrén. Tänk på språket. //Admin
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Tony Gahlin
Tony Gahlin Jag tror inte att man ska dra det så långt som att skolinspektionen ger föräldrarna rätt, det är snarare så att skolan inte gjort tillräckligt. Det är lätt att luras att tro att inspektionsprotokoll ger ena parten rätt, när de egentligen säger att båda gjort fel.
Samir Namer
Samir Namer Det ironiska är att även om det skulle finnas någon som helst påverkan så är de flesta ”åtgärder” kontraproduktiva och leder till ökad total sändningseffekt.
Inget wifi = mer mobildatatrafik = fler mobiler som sänder på högre effekt än de hade behövt om det fanns wifi.
Avskärmad sal = alla telefoner på insidan kommer sända på maxeffekt för att försöka nå ut.
Norma Jansson
Norma Jansson Va har mobiler olika effekt? Det var nytt för mig.
Anton Johansson
Anton Johansson Det är därför batteriet drar mer när du har dålig mottagning.
Lennart Håkanson
Lennart Håkanson Mobilen anpassar efter mottagningsföhållandet.
Olof Lagerkvist

Olof Lagerkvist Problemet här är inte bara att mobilen anpassar effekten mot mobilnätet efter sändningsförhållandet.

Det är också att med wifi tillgängligt hade inte telefonerna behövt sända särskilt mycket via mobilnätet alls, undantaget någon liten handskakning och mobilsamtal då och då. Den allra största mängden trafik, internettrafiken, hade istället kunnat använda wifi med mycket lägre effekt.

Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Tim Selfors
Tim Selfors De skulle bara veta hur mycket strålning alla flygplansfyrar sprutar ur sig runt om i landet 😜. Dessutom de primärradar enheter som försvarsmaketen kör med. När våran väderradar i airbussen är igång har den en räckvidd på 16-20 mil… mycket strålning som puttas ut ur den, wifi är det sista de ska oroa sig för :p om vi nu pratar strålning, för att inte nämna kosmisk strålning vi får i oss hela tiden…
Dölj 18 svar
Per Eric Rosén
Per Eric Rosén Och tänk allt *annat* ni sprider från flygplanet också 🙂. (OK, alldeles för mycket CO2 för att det ska vara hållbart, men folk verkar ju tro på en del andra tokiga avsiktliga dumheter också)
Tim Selfors
Tim Selfors Per Eric Rosén Jo precis, finns ju de som seriöst tror på chemtrails 😜 0,2 liter / passagerare och mil är genomsnittsförbrukningen på en stor jet kärra, proppkärrorna släpper ut knappt hälften… 🙂
Per Eric Rosén
Per Eric Rosén Tim Selfors Jo. utsläpp / km kan vara som för bil. Bara det att få skulle sätta sig i bil och köra till Thailand ett par gånger per år – flyget gör att det vi tar bort avstånden. Det kan vara trevligt och ibland rätt bra för internationell förståelse, men vi har fortfarande utsläpp per avstånd.
Tim Selfors
Tim Selfors Per Eric Rosén Mängden folk som åker till Thailand är en promille av de som faktiskt åker på en viktig resa. Semesterresenärerna står för några procent av den vanliga flygtrafiken. Så det där snacket med thailandsresenärer köper jag inte, det bygger pVisa mer
Per Eric Rosén
Per Eric Rosén Nu tror jag den här debatten håller på att spårar ut ganska ordentligt. Jag skulle gärna se siffror på att 99% av resorna är ”viktiga” i betydelsen inte nöjesresor, och inget som kan ersättas med tågresor eller fjärrmöte. Vi kan i alla fall konstatera Visa mer
Tim Selfors
Tim Selfors Per Eric Rosén vill du se siffror så kan du leta upp dom, hör av dig till Swedavia och kolla upp det om du har lust!
Tim Selfors
Tim Selfors Per Eric Rosén fortfarande bara 2% av världens totala co2 utsläpp, kolla upp sjöfarten tex och fundera på co2 påverkan nästa gång du köper något som inte är gjort i eu 🙂
Per Eric Rosén
Per Eric Rosén Om vi ska fortsätta ur spår, och jämföra per passagerarkilometer eller tonkilometer : största transportkostnaden miljömässigt för ett äpple från Nya Zeeland är om någon kör hem det med bil från en stormarknad. Därmed inte sagt att sjöfarten inte måste bli CO2-neutral. Vilket borde vara lättare en flyget till och med eftersom man ofta har mindre förhållande bränsle / last, och därmed mindre känslig för energibärare som är mindre energitäta än fossila bränslen.
Tim Selfors
Tim Selfors Per Eric Rosén jo men behövs lasten, måste tv’n o allt annat som görs i kina komma därifrån? Kommer det från eu så körs det mesta med tåg,… om vi nu pratar nytta mot nöje så kommer tyvärr det mesta vi köper från asien och det mesta är nöjes produkter, snacka om miljöpåverkan…
Jimmie Carlsson
Jimmie Carlsson Många av flygfyrarna är bort kopplade sedan en tid. Använder fyrens position i GPSen istället. Samtidigt drogs många trafikleder om för att spara tid och bränsle.
Tim Selfors
Tim Selfors Jimmie Carlsson Jag flyger i Sverige, vore kul att veta vilka du menar? De flesta är vad jag vet kvar!
Jimmie Carlsson
Jimmie Carlsson Exakt vilka vet jag inte men ADF Peter har jag bestämt för mig de stängde ner. Kan det vara 5-10 år sedan?
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Tim Selfors, nu var det du som kom med en massa påståenden. Då bör du stå för att gräva upp källorna till dina påståenden om du vill använda dem som argument.
Jimmie Carlsson
Jimmie Carlsson Hehe jag menar radiofyrar.
Tim Selfors
Tim Selfors Jimmie Carlsson alla svenska flygplatser har fortfarande kvar sina NDB (HF) fyrar, 2 per bana, de flesta har en VOR (VHF) fyr och alla har minst 2 LOC/GP (VHF) sändare med räckvidd på ca 2-3 mil. VOR fyrarna ligger en minsta räckvidd på ca 12-14 mil och NDB fyrarna kan nå betydligt längre! Vill du ha en källa så kan du ladda ner en flygkarta från Transportsyrelsen aro-web, den är gratis! Jag använder dessa fyrar dagligen profesionellt!
Jimmie Carlsson
Jimmie Carlsson Jo inte i markplan väl? 🙂 Är de inte skärmade för sända i en vinkel uppåt? Jag kan ha fel men känns väldig onödigt att slösa effekt i markplan när det är luften som behöver signalen.
Tim Selfors
Tim Selfors Jimmie Carlsson ingen skärmning, de sänder ut data horisontellt och lodrätt, oftast kan man tappa signalen när man är inom en radie av ca 400m rakt ovanför, kallas för cone of confusion. LOC/GP är riktade, resten är omnidirektionella. Enda som oftast begränsar räckvidden är terräng och jordens kurvatur. VOR fyrarna har 360 ”sändare” för att modulera ut varje grad från sändaren så att man kan styra på en specifik kurs in och ut från sändaren.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Gunilla Yourstone
Gunilla Yourstone Som tur är finns det en mydighet som bevakar alla strålningsrisker för oss medborgare. De säger så här:
http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/tradlosanatverk

Trådlösa datornätverk använder sig av radiovågor för att koppla upp datorer eller surfplattor mot internet. Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är att det inte finns några hälsorisker med att exponeras för radiovågor från trådlösa datornätverk.
stralsakerhetsmyndigheten.se
David Granditsky
David Granditsky Jag tror att chemtrailsen tar ut effekten av wi-fi.
Samir Namer
Samir Namer Tvärtom, wifistrålning neutraliserar chemtrails innan de når marken 🙂
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Niklas Christiansson
Niklas Christiansson Stackars barn …
Andreas Lündin
Andreas Lündin Tja, det står ju faktiskt inte att åtgärden ska vara någon sorts elsanering. Bara att kommunen ska vidta åtgärder. Och att föräldrarna fört en lång kamp i motvind pga påstådd elöverkänslighet. Kommunen frågar efter medicinskt intyg, som saknas (och troligen inte finns), därav avslås t ex ansökan om hemundervisning. Helt i sin ordning alltså.
Elin Dalstål
Elin Dalstål Barn har en rätt till skolgång, oavsett hur batshit crazy deras föräldrar är.
Rickard Bristle

Rickard Bristle Tycker snarare att det är en diskussion om huruvida föräldrarna är lämpliga vårdnadshavare!

Hade jag lurat i mina barn det icke grundade påhittet att det bor köttätande troll i alla betongbygnader, och sedan med ängslan i rösten släppt av dem på en behongskola. Jamen tro fan att de hade fått psykiska och psykosomatiska symptom och lidit i vardagen då!?!

Men ”elallergi” …ouuuh så viktigt och berättigande till stämningsansökan… HELT utan vetenskapliga grunder.

Nä… säg till föräldrarna att antingen backa upp sina patetiska fantasier med fakta…
ELLER hålla tyst och låta barnen leva ett normalt liv…
ELLER förklaras som olämpliga vårdnadshavare.

Trams!

Frank Laursen
Frank Laursen Ok tar bort länken då den inte är relevant…
Adrian Lozano
Adrian Lozano Frank Laursen, att bara lägga upp en länk är mot reglerna. Förklara vad du länkar till och varför länken är relevant.
/Admin
Jonathan Henriksson
Jonathan Henriksson Religiösa friskolor…
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Bo Thidé
Bo Thidé Hela universum är sedan 12 miljarder år full av mikrovågsstrålning…
Jacob Blomqvist
Jacob Blomqvist Strålningen är ofattbart svag. Vill man vara på den idiotidiotsäkra sidan använder man wifi. Den strålningen är någon procent (min uppskattning) av den mobilen har vid direktkontakt med telemasten.
Bo Thidé
Bo Thidé En TV-sändare sänder ut mikrovågsstrålning som är typiskt 100 000 gånger starkare än wi-fi (eller mer).
Jonas Westerlund
Jonas Westerlund Nej men tv-sändarna brukar ha en räckvidd på några mil. Wifi har en räckvidd på ett par 10-tals meter. Står du en mil från tv-sändaren så är den strålningen fortfarande många gånger starkare än ditt lokala wifi. Dessutom är känsligheten på både wifi och mobilmottagare långt bättre än tv-mottagare så de kan använda mindre uteffekt.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Elin Dalstål

Elin Dalstål Fast det här handlar ju inte om strålning utan om skolans ansvar. Skolplikt i Sverige handlar inte om att barn måste gå till skolan utan att kommunerna måste se till att alla barn går i skolan. Plikten ligger på kommunen, inte på barnen.

Det är kommunen som är förpliktigad att se till att skolpliktiga barn går i skolan.

Två barn har varit utan skolgång i två år. Kommunen har inte fixat det. Det är kommunens ansvar att fixa det. Därför har kommunen brustit. Det kommunens ansvar att ge barnen skolgång, och kommunen har inte fixat det. Därför har kommunen brustit enligt skolverket.

Det kvittar det om föräldrarna är knäppa eller ej. Om föräldrarna borde ha vårdnaden eller ej och så vidare.

Barnen har oavsett vilka deras föräldrar är en rätt till skolgång och det är kommunens ansvar att fixa att barnen får utbildning oavsett vem som är vårdnadshavare och hur knäpp den vårdadshavaren är.

Dölj 17 svar
Christoffer Edlund
Christoffer Edlund Vad innebär det i praktiken? det stod ”att senast den 7 augusti i år vidta de åtgärder som krävs för att tillgodose syskonens rätt till utbildning.” i artikeln. Men vad innebär det i praktiken? Att man ska ta ifrån föräldrarna vårdnaden? Att man måste ta bort WIFI? Eller nått helt annat?
Elin Dalstål

Elin Dalstål Utredning om föräldrana är olämliga som vårdnadshavare är helt annan fråga som inte tas av skolan.

Men det är helt orelaterad fråga till barnens skolplikt. Barnen har rätt att gå till skolan no matter what.Visa mer

Rickard Bristle

Rickard Bristle Det är INTE kommunen som förvägrar barnen deras utbildning, utan föräldrarna som framhåller dem därifrån på helt irrationella grunder.

I praktiken så är det mest logiska agerandet att avlägsna barnen från den miljön där de förvägras utbildning, och plVisa mer

Elin Dalstål

Elin Dalstål Fast det också rationellt att ha ganska strikta rutiner, regelverk och riktlinjer när man utreder barn som far illa och om någon ska fråntas vårdnaden, vilket socialtjänsten måste agera enligt.

Skolplikten består för kommunen, oavsett om socialtjänsteVisa mer

Rickard Bristle

Rickard Bristle Åter igen – trams!

Om barnet får illa för att föräldrarna är missbrukare, eller missar sin skolplikt för att föräldrarna är inkompetenta och inte skickar barnen till skolan…
Då är det inte samhällets skyldighet att ANPASSA sig till idioterna, utan då ska man AGERA för barnets bästa.

Och detta FÖR att upprätthålla skolplikten, som i det här fallet inte förhindras av systemet/skolan… utan till fullo ligger på (de irrationella) föräldrarnas ansvar!

Patrik Lind
Patrik Lind Du har fel, eleven och föräldrarna har skolplikt. Huvudmannen, i det här fallet kommunen, ska göra lämpliga anpassningar om det finns behov.
Elin Dalstål

Elin Dalstål Jag håller med dig om att barn inte far bra av att isoleras på det sättet. Jag tycker inte att föräldrana ska ha vårdnaden.

Men det finns rationella anledningar till att det finns riktlinjer hur socialtjänsten utreder barn som far illa och till att koVisa mer

Elin Dalstål

Elin Dalstål Kommunen och vårdnadshavaren ahr ansvar för att skolplikten fullföljs. Inte eleven.

Och att vårdnadshavarens ansvar brist befriar inte kommunen från sitt ansvar.Visa mer

Skolplikt och rätt till utbildning
skolverket.se
Rickard Bristle

Rickard Bristle Precis Patrik! Och I det här fallet finns det inga anpassningar som är av behov, eftersom ”behovet”är ett icke rationellt påhitt från föräldrarna

Om jag skulle påstå att jag inte kan skicka.mina barn till skolan förän skolan byggt 3m höga skyddsstängsVisa mer

Elin Dalstål
Elin Dalstål Det tycker uppenbarligen inte skolverkets specialister och jurister som utrett ärdendet, som jag skulle gissa kan regelverket rätt bra
Rickard Bristle

Rickard Bristle Nej Elin du återger inte fakta, och det jag påpekat är fortfarande trams.

Skolplikten behöver inte alls anpassa sig för att inkludera allsköns påhitt och trams, bara för att föräldrarna har en personlig åsikt som står i konflikt med den.Visa mer

Elin Dalstål

Elin Dalstål Vilket jag inte heller påstår. Men jag citerar artikeln:

”Skolinspektionen skriver i sitt beslut att kommunen brustit och ålägger kommunen att senast den 7 augusti i år vidta de åtgärder som krävs för att tillgodose syskonens rätt till utbildning.”

Kristoffer Lindh
Kristoffer Lindh Elin utgår ifrån hur det ser ut juridiskt, Rickard ifrån hur det borde se ut. Har någon tagit del av hela underlaget till beslutet? Vi vet ju ganska lite om ärendet utifrån vad som står i artikeln. Det kanske finns åtgärder huvudmannen eller skolan kunVisa mer
Catarina Sannergren
Catarina Sannergren Skolplikt och vanvård är som tydliggörs inte trådens huvudsakliga fråga, men det är vanvård att inte tillgodose skolplikten. Skolplikt är som sagt föräldrarna som ansvarar för. Föräldrar som inte ser till att barnen är i skolan och dessutom lär sig detVisa mer
Jörgen Lindell
Jörgen Lindell Föräldrar kan inte ställa orimliga krav. Om en förälder vägrar att låta barnet gå till skolan om det inte får äta skollunchen på guldtallrik, eller för att de är rädda att barnet ska bli uppätet av troll i klassrummet så kan skolan rimligen inte skaffVisa mer
Jörgen Lindell
Jörgen Lindell För att återföra till grundfrågan. Jag uppfattar inte skolverkets yttrande som att de rekommenderar någon speciell lösning, bara att kommunen bör vidta någon åtgärd för att ungarna ska få sin skolgång. Om det innebär att förbjuda wifi, eller om det innVisa mer
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Tomas Svenske
Tomas Svenske Det gäller att krångla så mycket som möjligt
Staffan Philip Ålander

Staffan Philip Ålander Och såhär: https://youtu.be/qAfKeHB9Gq4

There are lots of studies on cell phones, so please don’t tell me I’ve “missed” this…
youtube.com
Göran Sedvall
Göran Sedvall Kommunen kan väl köpa orgoniter? Lär skydda bra mot wifi-strålning och påverkar inte installationerna på något vis.
Tomas Svenske
Tomas Svenske Kan inte barnen få göra foliehattar i slöjden?
Lennart Håkanson
Lennart Håkanson Skulle dom leda till något alls är det väl isf att sändarna drar upp effekten ifall dess skulle absorbera något av den..
Göran Sedvall
Göran Sedvall Orgoniter fungerar utan batteridrift eller annat underhåll.
Lennart Håkanson
Lennart Håkanson Eller inte alls…
Göran Sedvall
Göran Sedvall Mja, nu skall du inte förstöra ett bra upplägg för att tillfredsställa någon som är rädd för wifi, utan att det behöver kosta så mycket.
Göran Sedvall
Göran Sedvall Jag försökte sälja in orgoniter i åtvidabergs komun men det gick så där. Men jag kan förstå motivet.
http://www.atvidaberg.se/…/2016_00446_Säker+strålmilj…
Tomas Svenske
Tomas Svenske Undrar om orgoniter kan fixa cykelpunka? Annars är det bara skit
Simon Eckerström Liedholm
Simon Eckerström Liedholm Synd att de inte nappade, tyckte att det var ett ganska vattentätt resonemang annars! Inga bevis för elallergi – då får man nöja sig med metoder utan bevisad effekt.
Göran Sedvall
Göran Sedvall Jag fick ett brevsvar hem i brevlådan. Formuleringen var ungefär likvärdig med förslaget. Lokaltidningen tyckte det var så kul att de gjorde en notis.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Mathias Strand
Mathias Strand Dagsljus är det däremot ingen som är ”allergisk” mot…
Tomas Svenske
Tomas Svenske Fan trot….idag blev jag solbränd ute
Mats Wessling
Mats Wessling Hans: Jo. Det är just vad det är: elektromagnetisk strålning: fotoner.
Bo Thidé
Bo Thidé Solljus och radiovågor är precis samma slags strålning! Det existerar bara en slags strålning och det gemensamma, samlande namnet för den är elektromagnetisk strålning.
Mathias Strand
Mathias Strand Den största skillnaden är våglängden. Det vet alla som har läst en fysikkurs.
Magnus Pettersson
Magnus Pettersson Bo Thidé Nja, partikelstrålning finns ju – alfapartiklar, betapartiklar och vattemmolekyler (a.k.a. duschstrålar).
Bo Thidé
Bo Thidé ”Strålar” av vatten, elektroner och liknande har inget att göra med begreppet strålning i den mening vi talar om här. Det verkar finnas en utbredd missuppfattning (eller rentav medveten illvillig faktaförvrängning) hos vissa att t.ex. mikrovågsstrålniVisa mer
Mathias Strand
Mathias Strand Magnus ja, heliumkärnor och positivt och negativt betasönderfall är ju inte fotoner.
Bo Thidé
Bo Thidé Betasönderfall sänder ut elektroner eller positroner (elektronens antipartiklar). Dessutom sänds det ut vanlig elektromagnetisk strålning (så kallad inre bromsstrålning) och neutriner, men det är överkurs.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Mikael Degermark
Mikael Degermark Exakt vilka brister är det kommunen ska åtgärda?
Margit Hedenskog Maždin
Margit Hedenskog Maždin Det var mycket vetenskap och kunnande i denna tråden…
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Joachim Nyman
Joachim Nyman Med den attityden gäller det att aldrig behöva bli inlagd på sjukhus heller. Idag använder sig alla sjukhus och vc av heltäckande wifi-nät.
Bo Thidé
Bo Thidé Den totalt dominerande källan för elektromagnetisk strålning på jorden och i dess närhet (den så kallade biosfären) är åskväder. Den strålningen är mycket starkare än all annan strålning.
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Starkare än solens strålning? Räknar du då på den maximala fältstyrkan så kan jag förstå poängen.
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Den totala effekten borde dock solen dominera rätt rejält…
Tony Eckardt
Tony Eckardt Åskväder strålning? Det är klart att om man får blixten i huvudet så blir man grillad men det är nog inte det som Bo Thidé menar? Var finns det en länk till denna uppgift? Hur mäts den? I vilket frekvensområde skickar åskväder ut så stark strålning?
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Att en blixt genererar en stark elektromagnetisk puls är inget kontroversiellt.
Lennart Håkanson
Lennart Håkanson Man kan ibland höra den i radion på många km håll
Bo Thidé
Bo Thidé Åskväder sänder ut strålning alltifrån långvåg ända upp till röntgen och gammastrålning.
Jonas Westerlund
Jonas Westerlund Det är inte åskvädret som sänder strålning utan det är blixtarna. Momentana och starka pulser, det är ingen ihållande strålning.
Bo Thidé
Bo Thidé Åskväder är ett annat ord för blixturladdningar i atmosfären. Både ljudstrålningen (”bullret”, ”åskan”) och den elektromagnetiska strålningen orsakas av blixtarna. En blixt strålar ut en typisk effekt på 1 000 000 000 (en miljard) watt. I atmosfären uppträder ungefär 100 blixtar per sekund.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Bo Thidé
Bo Thidé F.ö. vill jag påpeka att den så kallade ”Strålskyddsstiftelsen” är en privat intresseorganisation som samlar medlemmar vilka har det gemensamt att de inte accepterar naturlagarna.
Mattias Davidsson
Mattias Davidsson Även en ir värmare på 30 kW är förstås farlig på nära avstånd. Det är inte samma sak som att säga att ir strålning är farligt.
Bo Thidé
Bo Thidé Även ett brinnande stearinljus, som sänder ut elektromagnetisk strålning både i det infraröda och det synliga våglängdsområdet är skadligt om man håller handen för nära. Strålningen från ljuset orsakar då brännskador.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Frank Laursen
Frank Laursen Ok tar bort länken då den inte är relevant…
Joachim Nyman
Joachim Nyman Oseriös pseudo-sajt med en agenda. Finns inget stöd från vare sig myndigheter eller forskare för den flum-sajten.
Christian Nilsson
Christian Nilsson Försök hitta lite vettig information hos strålsäkerhetsmyndigheten istället
Frank Laursen
Frank Laursen Joachim Nyman … Du har nog rätt … jag blandade ihop strålningen från mobilen ….
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Joachim Nyman
Joachim Nyman Hans Nc har en uppenbar agenda här. När han länkade till Strålskyddsstiftelsen och jag påpekade att detta är en oseriös pseudo-sajt, så togs det inlägget bort. Men flummet fortsätter i kommentar efter kommentar. Det är som med religiös tro denna noja över strålning.
Jonas Westerlund
Jonas Westerlund Man kan faktiskt säga att det är ett snäpp över religion då strålning faktiskt går att påvisa. 😛
Joachim Nyman
Joachim Nyman Vilket gör det hela än värre då de troende här har något konkret att flumma om.
Jörgen Lindell
Jörgen Lindell Naturligtvis kan elektromagnetisk strålning vara farlig vid höga effekter på nära håll. Här talar vi om wi-fi som ligger på promillen av dessa nivåer.
Joachim Nyman
Joachim Nyman Hans Nx jag står för att Strålskyddsstiftelsen har en närmast religiös inställning, ja.
Bo Thidé
Bo Thidé Det är först när strålningen har riktigt kort våglängd (dvs riktigt hög frekvens) som den är direkt skadlig. De radiofrekvenser som används för wi-fi har våglängder som är minst 10 000 (tiotusen) gånger längre än UV-ljus (som kan vara farligt). Det faktum att wi-fi sänder ut mikrovågor med en ytterst låg effekt om cirka 0,1 watt, att jämföra med t.ex. Nackasändarnas totala uteffekt som ligger på upp emot 500 000 (en halv miljon) watt, borde få även den som trotsar vetenskapliga fakta att inse att det är rent nonsens att påstå att wi-fi skulle vara farligare.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Daniel Andersson
Daniel Andersson WiFi är en standard som arbetar mellan 2,4 och 5 GHz. Detta innebär att det faller under ”Icke-joniserande” strålning. Med andra ord är frekvensen inte tillräckligt hög för att sparka bort viktiga bitar i proteiner eller liknande, därför kan det inte hVisa mer
Daniel Andersson

Daniel Andersson Detta är även lite anledningen att det inte speciellt farligt att bo i närheten av en 3G-mast (En faktor är även hur antennerna riktar energin), men det är väldigt farligt att klättra upp i den och gosa med antennen när den är i drift.

EDIT: En antenn på en 3G-mast verkar inte vara så särskilt farlig heller, men kanske kan vara bra att undvika.

Jacob Blomqvist
Jacob Blomqvist Toppen! Exakt den info jag behövde (har funderat ett tag).
Bo Thidé
Bo Thidé En 3G antenn sänder ut ca 15 W. Att ”gosa” med den skulle troligen inte leda till annat än ett pirr på huden liknande det som en humla ger.
Daniel Andersson
Daniel Andersson Bo Thidé Detta verkar stämma ja, jag förväxlade 3G-mast med radiomast. (Är dock osäker på hur strålning i lägre frekvenser påverkar människor.)
Lars Lindeberg
Lars Lindeberg Effekten på en förstärkare i en basstation kan variera från några mW upp till 120 W (största jag sett hittills).
Bo Thidé
Bo Thidé Basstationer för 4G/LTE har högre uteffekt än de för 3G.
Jimmie Carlsson
Jimmie Carlsson Jo men då de har högre frekvens för större bandbredd så minskar ju avståndet? Om jag har fattat rätt.
Bo Thidé
Bo Thidé Jimmie Carlsson: Nej, de arbetar på ungefär samma frekvenser. Effekttätheten minskar med avståndet på samma sätt för alla strålkällor oberoende av frekvens.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Saga Johnsson
Saga Johnsson Tragiskt för barnen som får går omkring och varar rädda för något som inte existerar och som missar sin utbildning 😦
Mikael Andersson
Mikael Andersson Håller med. Det är en sån sjukt svår fråga. Man kan lixom inte tvinga föräldrar heller.
Joachim Nyman
Joachim Nyman Jo, vi har skoltvång. I princip skulle ju föräldrar kunna hitta på allt möjligt som ursäkt för att ta barnen ur skolan.
Saga Johnsson
Saga Johnsson Det lät lite som om det var flera problem på en gång. När föräldrarna inte kommer på kallade möten så blir det ju svårt att lösa det hela… Till syven och sist är det barnen som kommer i kläm 😞
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Reine Gill
Reine Gill sen har de säkert wifi hemma och mobiler..
Niklas Christiansson
Niklas Christiansson Skulle inte tro det, troligast e de rysligt teknikfientliga, ingen dator, ingen mobil, ingen micro, tjock-tv, uppslagsverk i bokform, glödtrådslampor, volvo 245GL … osv
Mikael Andersson
Mikael Andersson Jo fast Niklas, wifi, mobil strålning. Sånt är över allt. För att inte nämna GPS etc.
Niklas Christiansson
Niklas Christiansson Mmm … säkert tapetserat med jordad aluminiumfolie åxå …
Göran Sedvall
Göran Sedvall Fast strålade inte tjockteve? Jag kommer ihåg hysterin från färgtevens barndom när man inte fick sitta för nära för då kunde hjärnan bli stekt.
Anton Fors
Anton Fors Tjockteve strålar på en massa olika sätt, men man kan även säga att glödlampor strålar, så jag ser inte riktigt hur relevant det är att tala om. I en tjockteve sitter det ett katodstrålerör som skapar en elektronstråle som accelereras till en ganska höVisa mer
Göran Sedvall
Göran Sedvall Jag tror inte man specificerade vad det var för strålning man skulle akta sig för. Nu går jag bara på minne vilket kan vara missvisande. Jag erinrar mig att man var mer rädd att ögonen skulle ta skada eller hjärnan brinna upp, typ att man överansträngdVisa mer
Magnus Pettersson
Magnus Pettersson Det är väl sällan specificerat vilken typ av strålning det handlar om, när vidskepliga yrar i nattmössan. De yrar ju på grund av okunskap och just för att de är fullständigt okunniga om elektromagnetisk strålning och partikelstrålning (icke-fotoner) också för den delen.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Robert Eriksson
Robert Eriksson Micke Friberg har du sett det här? 😛
Micke Friberg
Micke Friberg Sett och skakat på huvudet.
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Fredrik Wall
Fredrik Wall Är det någon som vet vilken kommun det handlar om? Jag skulle vilja läsa Skolinspektionens beslut, om det står något mer där. https://www.skolinspektionen.se/…/beslu…/senaste-beslut/ Har kollat lite snabbt men det är så många…
Jonas Wieszkos
Jonas Wieszkos beslut från anmälningar finns inte upplagt på den sidan. Sådana handlingar måste begäras ut eftersom de kan innehålla känsliga uppgifter
Solveig Silverin
Skriv ett svar…
Bengt Sötgren
Bengt Sötgren den har jag.. 🤑🤑😂
Anders Gerestrand
Anders Gerestrand Det finns en studie från en EU forskargrupp.
Studien är lite för avancerad för mig att nagelfara, men den ser välgjord ut.
Efter att ha läst abstraktet på 5 sidor, verkar allt lugnt. Visa mer
GillaVisa fler reaktioner

· Svara · 22 tim

Annonser
Galleri | Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s