Dan Larhammar en ”professor”

Dan Larhammar2

Professor Dan Larhammar, Vetenskapsakademiens tredje preses, tog upp frågan om pseudovetenskap och hur det allmänna tyckandet har tagit sig in på politisk nivå. Han berättade att det i vissa kommuner bland annat gjorts utredningar om elöverkänslighet, trots att det redan tidigare är belagt att något sådant inte existerar. Vad vet Dan Larhammar om forskning, inte mer än att han ogenerat kan lobba för industrin. Fråga honom hur många aktier han fått, för att tysta riskerna med mobilindustrins tekniska strålning. Företaget Larhammar Consulting hjälper läkemedelsföretagen att lansera amfetamin till barn.

Men alla länkar kring läkaren Mats Reimers samröre med amfetamin till barn är bortstädade från nätet, likaså Dan Larhammars företag Larhammar Consulting AB som hjälper läkemedelsbolag att snabba på lanseringen av läkemedel på marknaden. Men här är ny  länk Larhammar Consulting.


Detta är alltså seriös forskning på elöverkänslighet enligt Larhamma. Men är inte denna Rubinstudien äkta pseudovetenskap?

Rubinstudien: Metodik: I metodiken nedan har man över huvud taget inte gjort några som helst biologiska eller medicinska utredningar av  testpersonerna. Varken före test, under test eller efter test. Varför påstår forskargruppen då i resultatet, att de inte kunde hitta en biologisk grund för påverkan av  fälten de exponerades för, när de saknar just biologisk grund som medicinska undersökningar att hänvisa till i resultatet? Resultatet grundar sig enbart på subjektiv bedömning. När blev subjektiv bedömning en biologisk parameter? Denna ”forskar” G James Rubin, sitter som ”expert” i EU:s arbetsgrupp SCENIHR .


Dessa välgjorda studier finns, trots att ha kallar sig professor förstår inte Larhammar vad vetenskap är

1991: Reastudien 1991 gjorde man ett test, där man först testade fram en någorlunda homogen grupp och fick då ett 100 % signifikant resultat i det slutliga testet som var dubbelblint.


2003  TNO-Studien  http://milieugezondheid.be/dossiers/gsm/TNO_rapport_Nederland_sept_2003.pdf   TNO-studien. Man gjorde en test före 3G-utbyggnaden, då fick man också ett signifikant resultat. Man testade en 3G-signal som alltså inte fanns i omgivningen och som störde testet. De skriver: ”TNO-studien genomfördes med låga fältstyrkor, jämförbara med de från en basstation som man kan utsättas för i daglig praxis. Datorberäkningar visar att det är osannolikt att de statistiskt signifikanta effekterna som hittades i denna studie är av termiskt ursprung.”


1972 Viktig: Rysk studie 1972 sammanställning av 1000 rapporter. Här beskrivs redan mikrovågssyndromet eller elöverkänslighet Hygienic Problems of the effekt of Microwave Electromagnetics fields on the Body